Rajská videoherní hudba : díl 1 : pravěk


Nic tady nebylo. Doba temna. PC byla pouze pro firmy a domácí počítač ? Možná ve škole, nějaké ZXSpectrum.
Všude ve světě se hrálo na handelech a já jsem maximálně hrál na kytaru holkám pod balkónem.

Byli tady jen kolotočáři a jejich CoinMaty. Celé své jmění jsem utratil na této hře Ghostn Goblins  a tenkrát mě muzika ale vůbec nic neříkala. Bylo mi asi deset. Ukázka je z verze C64, kterou pro tento 8mi bit předělal  Mark Cookey.

Jenže, shodou okolností, si v sedmé třídě základní školy můj kamarád Charlie koupil Atari 800XL a já jsem objevil úplně nový svět.

Dodneška smekám tehdy mladým klukům, kteří dokázali v těch pár tónech stvořit leckdy tak barevnou a nadčasovou hudbu. V těch dobách kralovala tři jména.

Můj nejoblíbenější byl Adam Gilmore který měl kliku na hry, které se staly hodně oblíbenými. Favoritem se stal Draconus který je opravdovým vrcholem již končícího Atárka. Taky mi v paměti utkvěl scifi Zybex a Mountain Bike Racer. Ale jelikož Gilmore začal hodně pozdě, moc her neudělal.

Druhým mým oblíbencem byl Rob Hubbard který toho má na svědomí snad nejvíc. K mé smůle, mraky titulů měl na Commodore. Jeho Commando jsme mu záviděli všichni Atarkáři a musím uznat že ten C64, tato skladba ždímala až na čip. Hodně povedené a oblíbené bylo International Karate a jeho Masterpiece je Warhawk.

Je zajímavé, že hudba se dělala často na licencované skladby, třeba podle filmů a přišlo mi, že nikdo z nich neměl zádné velké hudební ambice, většinou to byli programátoři a k hudbě se dostali bokem. A proto mě překvapilo, kolik originální muziky pánové ze sebe vymačkli a že se s nástupem PC už hudbě nevěnovali.

Třetím byl David Whittaker který měl velmi specifický rukopis. Musím se přiznat, že většina ukázek je z Atari, neb mě přijdou hudebně nejzajímavější. Viz hra Feud která vyšla snad na všechny tehdejší platformy, včetně Amigi, ale nikde neměla takový hutný sound jako na Atari 130XE. Dost uchylný byl Amaurote. Jenže pak stvořil Shadow Of The Beast. Tenkrát hit jak po hratelné i hudební stránce. Hra vyšla jen na Amigu a já chodil ke kamarádovi naslouchat. Z té doby mám utkvělou hudbu z hry Lost Patrol. Autor: Chris Glaister.


Jenže než jsem si stačil Amigu pořídít, začal velký boom 64bitových kompů do každé kanceláře a tím se mé hraní přesunulo tam....

...leč na krátkou dobu. Hrál jsem hodně adventur a moc a přiznám se že hudebně na mě moc her nezapůsobilo. Ale upřímě - moc jsem nehrál, začínal jsem randit, ženit a rodit. Nicměně rád vzpomínám na užasnou atmosféru hry Zork Nemesis a to hlavně díky hudbě. Na svědomí ji má Mark Morgan a koukněte u jakých her skončil. Poslední hru na PC kterou jsem si koupil (ano já si hry kupuji) a zároveň u toho byl soundtrack byla Bermuda Syndrome (tady a tady). Autor: Jorg Schwiezer.
Nesmím zapomenout na herně hudební skvosty pana Matta Uelmena z her Diablo. Hudba, kterou jsem schopen poslouchat i v dnešních dnech.

Neb jsem si stáhnul PC demo na FF7.......pc jsem degradoval na psací stroj a domácího pomocníka a otevřel dveře do světa japonské rpg kultury.

Začátek konce.

to be continued...

Žádné komentáře:

Okomentovat