Podvádějí videohry ?

Klasicky model hry takový jaky zatím známe, asi nemá důvod podvádět. Hra má jiné priority. Příběh, hudbu, bojový systém a aby se lépe nabízela tak třeba i název. Když nebudeme brát v potaz modní a názorově sporné DLC, je hra ucelená a jestli uspěje, to znamená dobře se bude prodávat a tím pádem vydělá peníze a navíc si připraví půdu pro další díl, je to dostačující. Tedy bylo.
Jenže přicházejí nové modely her. Mmorph například. Startoval na modelu …zaplať a hraj. Tento model nemá důvod podvádět. Jiný model už trochu podvádí, ale je to řečeno dopředu a jasně: chceš mít lepší loot ? Zaplať a máš ho.

Nedávno jsem poslouchal rodinou debatu o jedné hře na mobilní platformy.
Obsahuje čím dál tím víc všudypřítomný systém prodeje her: mikrotransakce. Tento model má ideální podhoubí pro podvody. Jedná se o peníze za určitý úkon. Trochu takový pouliční prodej. Drog. Namlsáme tě, vycukáme tě a zinkasujeme tě. Leckdy hráč zaplatí mnohem víc, než když si ji zakoupí v den releasu, v krabičce, s barevným manuálem a ještě s donáškou až do ruky. A ještě má bonusy za předobjednávku.

Debata se točila okolo problému: "Mě to dalo větší útok dinosaura než tobě...tati proč? "
Napadlo mě, že hra podvádí u vygenerování síly útoku. Párkrát vygeneruje megaútok a pak většinou kouše jako podvyživený. To jednoho (až milión) otráví a přestane hrát. A nebo zaplatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat